Milan Šťovíček: Rádi bychom od lidí v Litvínově získali podporu, abychom zabránili prolomení těžebních limitů, pro zákaz hazardu či pro nulovou toleranci

10.9.2014

Litvínov - Současný starosta Litvínova Mgr. Milan Šťovíček v rozhovoru říká, že hnutí STAN chce obyvatelům města nabídnout program pro lepší život, založený na zdravých ekonomických základech, udržitelném rozvoji a demokratické správě města. Jaký je jeho názor na těžební limity? Na co může lákat Litvínov návštěvníky?

Co máte na Litvínovu nejradši?

V Litvínově jsem se narodil a prožil jsem zde celý svůj dosavadní život. Cítím se dobře mezi místními lidmi, s nimiž se každodenně potkávám a prožívám s nimi jejich radosti i strasti. Mám samozřejmě rád můj rodný dům s malým hospodářstvím, který jsem zdědil po rodičích a postupně ho zvelebuji. Asi nejvíc jsem si uvědomil svůj vztah k Litvínovu v době, kdy jsem jako poslanec trávil hodně času v Praze. Jak jen to bylo možné, hned jsem se rychle a rád vracel k nám domů na úpatí Krušných hor. Byla to časově hodně náročná léta, ale přinesla mi poznání, že nikde jinde než v Litvínově žít nechci.

Kdybyste měl třemi větami nalákat do Litvínova turisty, jak by zněly?

Především nabízí Litvínov a jeho okolí pestrou paletu možností pro aktivní odpočinek po celý rok. Krušné hory poskytují mnohdy netušené zážitky pro pěší i cykloturisty, v zimě zase nádherné terény na běžecké i sjezdové lyžování. Přímo v Litvínově najdou návštěvníci potřebné zázemí pro takřka všechny druhy sportu – plavání, badminton, in-line bruslení, lední hokej i bruslení, tenis, volejbal, fotbal i florbal, jógu, fitness i bowling, bohatý program nabízejí také kulturní zařízení – Citadela, Komunitní knihovna, Docela velké divadlo a po rekonstrukci přibude ještě Valdštejnský zámek. Do tří vět se všechno asi nevejde, protože Litvínov stojí za to navštívit v každou roční dobu.

Míra nezaměstnanosti v regionu je už mnoho let na špici. Napadá vás, jak tuto situaci změnit k lepšímu?

Město již několik let úspěšně nabízí nezaměstnaným práci při úklidu města a na čistotě je to v ulicích znát. Nicméně dlouhodobějším receptem může být zvýšení úhrad z vytěženého uhlí, o kterém se zatím bez konkrétního výsledku hovoří již několik let. Z těchto peněz by mohla část sloužit právě na pobídky k vytváření nových pracovních míst.

Proč vás oslovil právě program hnutí STAN?

Protože je to hnutí, které vzniklo z potřeb a praktických zkušeností představitelů obcí a měst. Jeho program je zaměřen především na řešení problémů, s nimiž se i já jako starosta města každý den potkávám – financování služeb obyvatelům, nakládání s odpady, přerozdělování daní pro obce, vzdělávání či ochrana životního prostředí. S hnutím STAN jsem začal intenzivně spolupracovat již za svého působení v poslanecké sněmovně a mám z této spolupráce jen ty nejlepší zkušenosti. Shodujeme se v základních názorech i cílech a našel v tomto hnutí lidi, kteří mají pevné postoje, což pokládám v politice za velmi důležité. A protože i členové našeho občanského sdružení to vnímají podobně, bylo celkem logickým a přirozeným důsledkem spojení našich sil pro volby do zastupitelstva.

Jaké jsou vaše současné politické ambice?

Především chceme občanům Litvínova nabídnout pro další volební období program pro lepší život, založený na zdravých ekonomických základech, udržitelném rozvoji a demokratické správě města. Rádi bychom od lidí v Litvínově získali ve volbách podporu, abychom zabránili prolomení těžebních limitů, pro zákaz hazardu či pro nulovou toleranci k porušování veřejného pořádku a občanského soužití. Pokud takovou podporu získáme, jsem připraven kandidovat na funkci starosty města, které bude opravdu patřit občanům a ne jen některým zájmovým skupinám.

Co byste vzkázal Litvínovanům, kteří souhlasí s prolomením těžebních limitů? A jak vnímáte současnou situaci ohledně limitů?

Respektuji jejich právo na takový názor, ale skutečností je, že další těžba směrem k městu zásadním způsobem zhorší životní podmínky nás všech, sníží ochotu zejména mladých lidí zde žít, srazí ceny nemovitostí a přitom nevytvoří ani jedno pracovní místo. Budoucnost našeho města je v jeho dalším rozvoji, nikoliv v devastaci krajiny i lidí, s tíživými důsledky pro celé generace – nezaměstnanost, zhoršený zdravotní stav, poškozené životní prostředí, nízká vzdělanost a sociální napětí. V Litvínově i jeho okolí se v uplynulých desetiletích hodně zlepšilo životní prostředí také díky existenci těžebních limitů, které chrání obce v okolí dolů. Bylo by neodpustitelné, kdybychom nečinně přihlíželi jejich prolomení.

Zdroj: http://www.e-mostecko.cz/zpravy/volby2014/3249-milan-stovicek-radi-bychom-od-lidi-v-litvinove-ziskali-podporu-abychom-zabranili-prolomeni-tezebnich-limitu-pro-zakaz-hazardu-ci-pro-nulovou-toleranci

Chcete napsat svůj komentář?

Váš e-mail nebude nikdy uveřejněn ani sdílen.
Vyžadovaná pole jsou označena *