Otázky na Milana Šťovíčka

Článek je převzatý z časopisu bytového družstva Krušnohor

  1. Proč jste se rozhodl kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny?
    • Chápu politickou práci jako službu veřejnosti, ze které je volený zástupce odpovědný především a prvořadě svým voličům. V našem kraji jsem se narodil, založil jsem zde rodinu a celý svůj život tady pracuji. A protože jsem zvyklý na aktivní řešení problémů, chci se zasadit o potřebné změny ve fungování našeho státu.
  2. Proč jste si ke kandidování vybral zrovna tento volební subjekt?
    • Byl jsem osloven předsedou strany Věci veřejné, abych kandidoval. Měl jsem podmínku, že se do voleb zapojím, ale jako nezávislý kandidát. Následně jsem vstoupil do referenda na lídra kandidátky za Ústecký kraj a získal jsem masivní podporu lidí napříč regionem. Vyhrál jsem primárky a rozhodl se, že se postavím do čela kandidátky. Proč právě Věci veřejné? To je jednoduché, líbí se mi především, že zastávají zásady přímé demokracie, ale také obyčejné a srozumitelné vnitrostranické principy a je zde patrná snaha o komunikaci s občany. Navíc se zde potkávám se služnými lidmi, kteří společně chtějí dělat politiku a nejen politikařit.
  3. Kandidují společně s vámi i jiní lidé z Mostu či okolí? (například členové Sdružení Mostečané Mostu či Severočeši.cz)
    • Pokud mám správné informace, tak ano.
  4. Jaké jsou hlavní body celostátního volebního programu vašeho subjektu?
    • Tyto body jsou sepsány v takzvaném „desateru priorit“ Věcí veřejných a jsou dostupné na www.veciverjne.cz . Jen pro zajímavost, prvním bodem je přímá volba starostů, hejtmanů a prezidenta.
  5. O co hodláte usilovat ve vztahu k městu Most, okresu, Ústeckému kraji, jestliže budete zvolen? Máte již připraven svůj regionální volební program?
    • Naprostou prioritou zdejších lidí je perspektiva jejich budoucnosti. Slýchám to při všech setkáních ze všech stran. Trápí je obava z nezaměstnanosti, z hrozby dalšího drancování zdejší krajiny, vadí jim špatný stav životního prostředí a nekalé praktiky ve veřejných zakázkách. Proto nelze připustit další bourání měst a obcí, ale naopak je třeba účinnou podporou – zejména středního a drobného podnikání – vytvářet nové pracovní příležitosti pro obyvatele kraje.
  6. Jaký je váš vztah k družstevnímu bydlení?
    • Jsem velmi rád, že jsme v Litvínově ve druhé etapě privatizace bytového fondu zvolili právě formu bytových družstev. Dosavadní zkušenosti svědčí o tom, že je to velmi dobrý způsob správy bytových domů, který umožňuje lidem přímý podíl na rozhodování a zároveň nabízí výhodné podmínky pro sdružování finančních prostředků na nutné investice.
  7. Hodláte v Poslanecké sněmovně prosazovat takové legislativní úpravy, které by v našem státě renovovali postavení družstevního bydlení a odpovídaly by evropské (potažmo světové) praxi?
    • V družstevní legislativě nejsem odborník a budu se muset se zákony v této oblasti blíže seznámit. Rozhodně však budu prosazovat, aby se družstevní bydlení stalo jedním z hlavním pilířů bydlení u nás.
  8. Čím chcete přesvědčit voliče z Mostu a okolí, aby vám dali co nejvíce hlasů?
    • Především svou dosavadní prací. Těší mne, že jsem mohl významnou měrou přispět k vybudování a úspěšnému fungování střední odborné školy pro ochranu a obnovu životního prostředí – Scholy Humanita a následně, také centra bakalářských studií, kde jsou detašovaná pracoviště České zemědělské univerzity Praha a UJEP z Ústí nad Labem. Celkem zde studuje přes 400 vysokoškoláků a o studium je velký zájem. Vždycky jsem místo zbytečným slov a slibů raději přiložil ruku k dílu, před politikařením dávám přednost slušnosti a zásadovosti.
  9. Jak budete ve vaší kampani reagovat na upozornění voličů, že jste zařazen na kandidátce volebního subjektu, který nepatří mezi favority vítězství ve volbách? Jak rozptýlíte jejich obavy z toho, že jejich hlas „spadne pod stůl“?
    • Věřím, že lidé umějí velmi dobře rozlišit, zda konkrétní kandidát, či strana mají co říct, nebo jen „mlátí prázdnou slámu“. Navíc asi všichni pociťujeme tu obrovskou nechuť volit strany, které již tolikrát voliče zklamaly. Také všechny dosavadní průzkumy veřejného mínění prokazují, že politická strana Věci veřejné, jejíž kandidátku v Ústeckém kraji vedu do voleb, se s největší pravděpodobností do parlamentu dostane.
  10. Co ještě považujete za důležité sdělit našim čtenářům?
    • Od revoluce uplynulo víc jak 20 let a u lidí se projevuje touha po zásadní změně v přístupu politických představitelů k potřebám občanů. Domnívám se, že není nutné tentokrát chodit s klíči na náměstí, ale je potřeba přijít k volbám a dát najevo svůj názor. Květnové volby rozhodnou o tom, jak se naše země bude vyvíjet v příštím období. Proto bych chtěl čtenáře pozvat k volbám.

Děkuji za spolupráci!

Mgr. Petr Prokeš

Chcete napsat svůj komentář?

Váš e-mail nebude nikdy uveřejněn ani sdílen.
Vyžadovaná pole jsou označena *