Rozhovor pro časopis Respekt o energetice

Jak podle vás ovlivní českou energetiku rozhodnutí německé vlady odstavit vsechny tamní jaderné elektrárny?

Je třeba si uvědomit, že je to především politické rozhodnutí.  Nejsem přesvědčen o tom, že v liberalizovaném prostředí v evropského prostoru bude mít rozhodnutí německé vlády dramatické dopady. Možná přechodně stoupne poptávka po elektrické energii, ale zcela určitě se urychlí technologie pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a poroste také dále motivace obyvatel i podnikatelského sektoru k výraznějším úsporám spotřeby energií.

Půjdeme stejným směrem, nebo dál máme trvat na tom, ze vlastní jaderné elektrárny budeme rozširovat?

Bezesporu je jaderná energetika významnou součástí našeho energetického mixu. Vždyť nutnost dostavby Temelína byla zdůvodňována nutností utlumit výrobu elektrické energie v tepelných elektrárnách a odlehčit tak zejména  lidem v severozápadních Čechách. A to stále platí. Ale také u nás se budou v následujících letech rychle rozvíjet technologie, postavené na obnovitelných zdrojích.

Čemu byste se přikláněl vy osobně?

Co nejdříve dokončit Temelín tak, aby mohl jet na plný výkon. Legislativně i ekonomicky motivovat občany i podnikatele k úsporám spotřeby energií . Výrazně modernizovat naše teplárenství a orientovat ho na přechod od pevných paliv na obnovitelné zdroje.

Chcete napsat svůj komentář?

Váš e-mail nebude nikdy uveřejněn ani sdílen.
Vyžadovaná pole jsou označena *