Odpovědi pro Mf Dnes

Původní verze před zkrácením (zveřejněno 21.4.2012)

1 – Jak vnímáte současnou situaci ve Věcech veřejných? Co podle vás jednotlivé skupiny poslanců (kolem K. Peak a kolem K. Klasnové) sledují?

Je to výsledek politické nezkušenosti, netrpělivosti a paradoxně také rychlého úspěchu VV v Parlamentu. Na druhou stranu je potřeba zdůraznit společnou zodpovědnost nás, poslanců zvolených za volební program VV, dokončit ty věci, ke kterým se vláda zavázala. Lidé nás volili pro uskutečnění konkrétních cílů, nikoliv pro vzájemné okopávání kotníků, hašteření  či pomlouvání. To platí bezezbytku pro všechny bez ohledu na to, ke které skupině se právě hlásí.

2 – Vy jste jako snad jediný z poslanců VV řekl, že nadále zůstáváte v poslaneckém klubu VV (tedy jakoby v okruhu K. Klasnové), ale zároveň nehodláte být opozicí a chcete podporovat vládu (jako K. Peak). Můžete to vysvětlit?

Můj postoj je dlouhodobě stále stejný a opakovaně jsem ho vyslovil v poslaneckém klubu, ve vedení VV i v médiích. Nejsem a nebudu ani strůjcem či iniciátorem ultimát ani tím, kdo oslabí potřebnou podporu sněmovny štěpením poslaneckého klubu. A pokud všichni zúčastnění deklarují, že je také jejich zájmem zachovat potřebnou podporu vládnímu programu, potom pro to také musí něco udělat. Prvním krokem je opustit emoce, ultimata, osočování a vyhrožování. Potom je možné racionálně najít cestu z nastalé situace.

3 – Jakou roli ve vašem rozhodování hrají limity těžby uhlí, jejichž zachování je jedním z vašich volebních leitmotivů?

Nejsem zvyklý zapomínat na sliby, díky nimž jsem získal podporu svých spoluobčanů v parlamentních i komunálních volbách. Takže kromě zachování těžebních limitů je pro obyvatele našeho kraje i celé republiky důležité odstranění možnosti vyvlastnění ve prospěch soukromých těžebních společností, zamezení zneužívání sociálních dávek, transparentnost veřejných zakázek či přímá volba prezidenta republiky. Zejména odhodlání a schopnost vlády uskutečnit tyto záměry je pro mé rozhodování velmi důležitá.

4 – Neobáváte se, že pokud nebudete dál podporovat vládu, přestane se dodržovat část někdejší koaliční dohody o neprolomení limitů?

Je to přesně naopak. Vláda musí vědět, že pouze při nedodržování Programového prohlášení, lavírování či odsouvání plnění zmíněných závazků se oprávněně bude obávat o mou podporu.

5 – Vzdal jste se funkce místopředsedy VV, proč?

Cítil jsem spoluzodpovědnost za to, že se mi v první fázi vládní krize nepodařilo jako místopředsedovi přesvědčit své kolegy ve vedení strany o nesmyslnosti ultimativních usnesení o rezignaci našich ministrů. Ta  vládní krizi pouze prohlubovala a  VV se díky nim dostaly do zbytečné izolace.  I když jsem chápal důvody nespokojenosti s pozicí VV ve vládě, se způsobem řešení jsem se nemohl ztotožnit. Obdobné to ovšem bylo s krokem Karoliny Peake. I tam jsem lidsky chápal důvody, ale nesouhlasil s provedením.

6 – Souvisí to nějak i s odsouzením Víta Bárty? Co pro vás znamená rozhodnutí o tom, že uplácel? Je pro vás stále autoritou?

Řada lidí se na mne v souvislosti s nepravomocným rozsudkem obrací s otázkou, proč je teď takový hon na Bártu a ne na Škárku, když ten soud dal vlastně Bártovi za pravdu a za hlavního viníka označil Škárku a ty, kteří mu v pokusu o rozbití klubu VV pomáhali? Nejsem soudce, žalobce ani obhájce Víta Bárty. Vnímám ho jako výraznou osobnost, i když s některými jeho kroky nesouhlasím. Například jeho snaze stát se hejtmanem Plzeňského kraje dodnes nerozumím.

7 – Je ještě další kontroverzní osobnost spojená s VV – Tomáš Jarolím. Jeho vydírání vlády a stranické veletoče asi VV moc v současné krizi nepomohly. Co si o jeho postojích myslíte?

Nesouhlasím s jeho postupy a vnímal jsem jeho rezignaci na post místopředsedy strany jako přijetí zodpovědnosti za stav, do nějž se VV jeho přičiněním dostaly.

8 – Jaké budou vaše kroky v příštích dnech? Zůstanete stále členem VV nebo přestoupíte k provládnímu uskupení kolem K. Peak?

Mám pocit, že K. Peake není o nic víc provládní, než poslanecký klub VV. Jen se možná liší způsobem prosazování volebního programu VV a řešením konfliktních situací, ke kterým zákonitě dochází. Navíc jsem zatím nezaregistroval žádnou vizi či program této platformy. Chci znát především názory členů VV v litvínovském klubu. Rozhodně ale vím, že případné další kroky nejprve sdělím svým kolegům v klubu a vedení VV. Všem nám prospěje určitý odstup a nadhled. Poněkud mi to v posledních dnech připomíná ono pověstné „ ….jsi pro Losnu, nebo pro Mažňáka?“

2 reakce(í) na "Odpovědi pro Mf Dnes"

  1. Dobrý, tak to vidím i já. Zvažuji moje další setrvání ve VV. Jest-li povedou VV lidé, kteří na facebooku se tak neurvale vyjadřují, bude můj odchod určitě rychlý. Kateřině Klasnové však držím palce, je to pro mne skvělá politička.
    Vláda nesmí padnout, věřím v dohodu.

  2. Vážený pane poslanče, respektuji Váš názor a postoj, ale nesouhlasím s ním. Podle mého by bylo v této situaci velmi vhodné rozhodnout se buď pro Losnu, nebo pro Mažňáka. Vnímám paní Peake jako statečnou ženu, která jistě tušila, co se kolem ní po jejím kroku všechno bude dít, ale našla odvahu jasně a veřejně vyjádřit, že i když toho sama byla součástí, byl způsob jednání VV až dosud špatný a je nutné bojovat za sliby dané svým voličům jiným, novým způsobem. A pokud to kvůli pánům Jarolímům a podobným není možné spolu s VV, bude to zkrátka muset jít bez VV. Domnívám se, že by momentálně celkovému uklidnění situace nepomohlo nic tolik, jako pomoci paní Peake založit poslanecký klub a nedat tak všem moralizujícím pánům Sobotkům, Zaorálkům, Filipům atd. možnost politicky zneužívat ve svůj prospěch fakt, že se to dosud paní Peake nepodařilo.
    Jistě, svým způsobem je jistě jednoduší ze zázemí původního klubu jakoby podporovat vládu, pokud vláda bude dělat to, co Vy budete chtít, aby dělala (ale to je přeci právě ten původní styl VV…), a případně se v pravou chvíli přiklonit na tu či onu stranu. Ale mnohem odvážnější a správnější by podle mého bylo se buď pro Losnu, nebo pro Mažňáka jasně rozhodnout. Proč říkat, že platforma kolem paní Peake dosud nemá žádnou vizi či program, raději než jít a paní Peake pomoci vizi a program vytvářet …?

Chcete napsat svůj komentář?

Váš e-mail nebude nikdy uveřejněn ani sdílen.
Vyžadovaná pole jsou označena *