Věřím, že vládní koalice prosadí odstranění vyvlastňování i v Parlamentu.

Starosta Litvínova a poslanec Milan Šťovíček přivítal shodu vlády na novele horního zákona.

Odstranění možnosti vyvlastnit nemovitosti v dobývacích prostorech ve prospěch soukromých těžebních společností bylo jedním ze základních cílů, s nimiž jsem vstupoval do parlamentních voleb v roce 2010. Jsem totiž dlouhodobě zastáncem názoru, že kvůli těžbě se nesmí bourat další obce ani vyvlastňovat majetky obyvatel.

Usnesení vlády, která podpořila návrh ministerstva průmyslu a obchodu na vyškrtnutí vyvlastňovacích paragrafů z horního zákona, vnímám jako dobrý signál pro občany dotčených regionů. Věřím, že premiér dotáhne závazek odstranit vyvlastňování kvůli těžbě do zdárného konce i ve sněmovně.

Současně také rezolutně odmítám jakékoliv spekulace, že by se z mé strany mohlo jednat o výměnu za schválení církevních restitucí. Už při posledním hlasování o důvěře vládě jsem jasně a dopředu řekl, že pokud bude tato vláda plnit své programové prohlášení, které vychází z koaliční dohody, může s mou podporou počítat. A já své postoje neměním. Naopak stále platí, že tato vláda může o mou podporu přijít jedině tím, že své sliby a svůj program plnit nebude.

Bylo by pro mne nepřijatelným podvodem na veřejnosti, kdyby se vyvlastňovací paragrafy odstranily jen „na oko“ a v tzv. velké novele se do horního zákona znovu vrátily. Shoduji se s panem premiérem na tom, že je nutné posílit vliv státu na těžební činnost a nakládání s vytěženými surovinami. Nejprve je však nutné jasně definovat prokazatelný veřejný zájem na těžební činnosti.  Neumím si představit, že by český stát pro zisky těžebních společností připustil likvidaci českých měst a obcí nebo vyháněl místní obyvatele z jejich domovů.

Litvínov, 26. června 2012

Chcete napsat svůj komentář?

Váš e-mail nebude nikdy uveřejněn ani sdílen.
Vyžadovaná pole jsou označena *