Argumenty pana Franty jsou falešné, neříká lidem pravdu

Vyjádření k demonstraci hornických odborů skupiny Czech Coal

Je zcela zřejmé, že odborový předák Franta nehájí skutečné zájmy horníků, ale jen a pouze zájem vlastníků těžební společnosti na zvýšení ceny akcií firmy. V tomto směru s ním vedení firmy musí být určitě více než spokojeno, protože zadání plní velmi svědomitě.
Jak jinak si vysvětlit skutečnost, že těžební společnost propustila v  letech 1993 – 2010 celkem 13.390 zaměstnanců MUS/Czech Coal. Odbory povětšinou mlčely. Nyní opakovaně demonstrují kvůli  údajnému zániku cca 800 pracovních míst na velkolomu ČSA. A přitom je známo, že jen v Horním Jiřetíně dnes existuje srovnatelný počet pracovních míst a ta by zbouráním města skutečně zmizela.
Proč neřekne pan Franta, který to jako člen dozorčí rady těžební společnosti musí  dobře vědět, že neexistuje přímá souvislost mezi těžbou a zachováním pracovních míst ve firmě? Od privatizace na přelomu let 1997 – 1998 do současnosti bylo propuštěno  62 % zaměstnanců (4.859), aniž by přitom došlo ke snížení objemu těžby (ta za uvedené období dokonce o cca 8 % stoupla).
Proč už dávno pan Franta nedohodl s vedením své firmy rozjezd nových podnikatelských aktivit, když je Czech Coal vlastníkem obrovských pozemků a disponuje miliardovými zisky? Vždyť platné usnesení vlády o limitech těžby a odpisu zásob uhlí za nimi je z roku 1991 a všichni zainteresovaní měli na přípravu již více než dvacet let.
Skutečně společný zájem všech lidí v našem kraji bez ohledu na to, zda pracují v hornictví či jinde je přece v tom, aby výnosy z vytěženého uhlí nemizely kdovíkam, ale zůstaly tam, kde se uhlí těží. Současná situace, kdy se z výnosu těžby  odvádí nicotných 1,5% je nadále neudržitelná.
Štvát horníky proti lidem, kteří brání své domovy a svou budoucnost,  považuji za nepřijatelné a krátkozraké. Vždycky budu stát na straně lidí, kteří tu chtějí žít a ne jen přežívat. Hájí své majetky proti bezuzdnému drancování, po němž už desítky let místním lidem zůstávají jen oči pro pláč.
Já jsem se tady narodil a celý život zde pracuji. Pocházím z hornické rodiny a nikdy jsem nebyl nepřítelem horníků, jejich práce si vážím. V Litvínově vyrůstají  naše tři děti, mám v tomto kraji většinu příbuzných, přátel a známých. Právě proto jsem kandidoval do parlamentu, aby se tvář a budoucnost našeho kraje změnila k lepšímu a aby se už dál nebourala další města a obce. Se svými názory a postoji jsem se nikdy netajil a ani s nimi nekšeftuji. Nejsem zlatokop, který zdejší kraj a jeho občany vymačká jako citrón a potom jde hledat své zisky někam jinam.
Zastupuji ve sněmovně názor lidí, kteří nechtějí další likvidaci obcí kvůli těžbě. A na tom nezmění nic ani majitelé těžební společnosti, ani jejich placení přisluhovači.
V Litvínově, 31.10.2012
Mgr. Milan Šťovíček, starosta města a poslanec Parlamentu ČR

Jedna reakce na "Argumenty pana Franty jsou falešné, neříká lidem pravdu"

  1. Na demonstraci se některé transparenty odvolávaly na děti horníků, které „nebudou mít co jíst“. Lidé, nesoucí tento transparent, si neuvědomují, že svým dětem tu nakonec v žádném případě nezanechají ta údajná pracovní místa o která tak srdnatě bojují, ale pokračováním těžby jim zanechají všechny stávající „vymoženosti“, jako je vysoká prašnost a vysokou hladinu hluku, nejen v bezprostřední blízkosti velkolomu a další „atrakce“. Bude dále pokračovat znehodnocování pozemků, na kterých nebude možné (ani po velmi nákladných a sporných rekultivacích) dlouhou dobu nic stavět, nelze ani nic pěstovat ani využít jako pastviny pro hospodářská zvířata. Tato těžební činnost, ukončí možnost využití rozsáhlých pozemků k opakovanému ekonomickému zhodnocení běžnou lidskou činností, jako je zemědělská či průmyslová výroba. Rád bych zdůraznil to opakovanou, protože vytěžit a odejít je pro tento region a jeho obyvatele to mnohem horší řešení.

Chcete napsat svůj komentář?

Váš e-mail nebude nikdy uveřejněn ani sdílen.
Vyžadovaná pole jsou označena *