Zmizel jeden ze symbolů totalitního režimu

Skutečnost, že sněmovna odstranila vyvlastňovací paragrafy z horního zákona, označil starosta Litvínova a poslanec Milan Šťovíček za nejlepší dárek lidem, kteří brání své domovy před těžbou uhlí.
.
„Zmizel jeden ze symbolů totalitního režimu, který vyháněl obyvatele měst a obcí z jejich domů proti jejich vůli“, uvedl bezprostředně po hlasování.
.
Současně také poděkoval všem poslancům vládní koalice, Věcí veřejných a sociální demokracie, kteří návrh malé novely horního zákona podpořili.
.
Připomenul, že před rokem zesnulý prezident Václav Havel byl vždy rozhodným a zapáleným zastáncem zachování Horního Jiřetína a odpůrcem likvidace lidských sídel. „Na rozdíl od současného prezidenta věděl, že lidé v Horním Jiřetíně, v Litvínově a v dalších nejméně třiceti městech a obcích v našem kraji, stejně jako na severní Moravě či kdekoliv jinde nejsou žádní spekulanti. Jsou to normální občané, kteří brání své domovy a svůj majetek. Že chtějí dál žít své životy tam, kde se narodili oni i jejich rodiče a kde vyrůstají jejich děti.“
.
Zdůraznil, že názory na vyvlastnění se různí a ještě se určitě povede dlouhá diskuse v souvislosti s věcným záměrem tzv. velké novely horního zákona.
.
„Důležitou a dobrou zprávou pro všechny však je, že tento parlament právě v době vrcholícího času adventu a nadcházejících svátků vánočních v sobě našel dostatek síly k tomu, aby vrátil lidem víru a naději v takový stát, který stojí za nimi a ne proti nim.“ Shrnul své pocity.
.
Milan Šťovíček
V Praze, 19.12.2012

Chcete napsat svůj komentář?

Váš e-mail nebude nikdy uveřejněn ani sdílen.
Vyžadovaná pole jsou označena *