Přímá volba prezidenta je krok správným směrem

Do poslanecké sněmovny jsem vstupoval mimo jiného s cílem prosadit přímou volbu prezidenta republiky všemi občany. K tomu mne především vedlo rozčarování z průběhu volby hlavy našeho státu poslanci a senátory, kterou jsme všichni mohli prostřednictvím televize sledovat v přímém přenosu. Netušil jsem, kolik úsilí a času však bude potřeba k naplnění a uskutečnění tohoto úkolu. Při každém kroku, od koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády až po schvalování příslušných zákonů konče, jsem se já i mí kolegové setkávali s pochybnostmi a výhradami k zavedení přímé volby do našeho právního řádu.

Naprostou většinu těchto výhrad jasně vyvrátilo již první kolo prezidentských voleb. Ukázalo, že lidé si uvědomují zodpovědnost, kterou od těchto voleb za prezidenta ponesou, protože jím bude pouze ten, který získá jejich nejsilnější podporu ve druhém kole. Potěšitelným překvapením je také vysoká účast zejména mladých voličů, kteří tak jednoznačně vyjádřili, že jim není lhostejná ani přítomnost, a tím méně budoucnost naší země. První kolo proběhlo korektně a do finále s převahou postoupily dvě silné a výrazné osobnosti.

Pro někoho bylo možná překvapením vyřazení hlavního favorita voleb Jana Fischera a razantní nástup Karla Schwarzenberga. Jeho postup do druhého kola a minimální rozdíl mezi oběma postupujícími kandidáty je však logickým výsledkem skutečnosti, že Karel  Schwarzenberg splňuje pro širokou veřejnost představu, kterou lidé mají s osobou a funkcí prezidenta spojenou – tedy dostatečnou životní zkušenost a moudrost, podloženou ještě morální pevností a zásadovostí, srozumitelnost postojů a názorů stejně jako přátelskou důstojnost i zdravou sebekritičnost, s níž nezakrývá své slabiny a nedostatky. Velký význam pro jeho úspěch v prvním kole mělo také spojení s mladou generací. Není bez zajímavosti, že jeho třiadvacetičlenný volební tým tvoří veskrze mladí lidé ve věku kolem třiceti let a je v něm 12 žen a dívek.

Nejen pro mne je důležitým vodítkem pro volbu ve druhém kole také fakt, že právě Karel Schwarzenberg je dlouhodobě proti další likvidaci měst a obcí v našem kraji z důvodu těžby uhlí. Je pro mne zárukou perspektivy a rozvoje naší země v dalších letech.

.

Mgr. Milan Šťovíček, starosta města a poslanec Parlamentu ČR

Litvínov, 15. Ledna 2013

Chcete napsat svůj komentář?

Váš e-mail nebude nikdy uveřejněn ani sdílen.
Vyžadovaná pole jsou označena *