Volání po prolomení limitů těžby je tragickým omylem

Snahy některých sociálních demokratů z Mostecka, kteří chtějí po vedení své strany podporu pro prolomení limitů těžby uhlí, odsoudil starosta Litvínova a poslanec Parlamentu Mgr. Milana Šťovíčka.
.
„Myšlení těchto lidí zůstalo hluboko v padesátých letech minulého století, kdy strana a vláda zavelela k bezohlednému drancování se všemi neblahými důsledky. Naší společnou snahou přece nemůže být plundrování kraje a vyhánění lidí z jejich domovů. Naopak je nutné spojit síly a rychle dosáhnout toho, aby z každé vytěžené tuny uhlí zůstávalo místním lidem, dotčeným obcím i státu daleko víc peněz než je tomu doposud“, uvedl Milan Šťovíček.
.
Takto získané finanční prostředky pak mohou být použity ve prospěch lidí, kterých se těžba bezprostředně dotýká. Řešením zaměstnanosti není pokračování těžby za limity. Ta totiž žádná nová pracovní místa nepřinese, ale naopak připraví o pracovní příležitosti stovky lidí v Horním Jiřetíně a tisíce pracovních míst zlikviduje v průmyslovém areálu Unipetrolu a České rafinérské.
.
„Volání po prolomení limitů těžby je tragickým omylem, na který by ve svém důsledku doplatili všichni obyvatelé kraje“, dodal Milan Šťovíček.
.
Litvínov, 18.3.2013

Jedna reakce na "Volání po prolomení limitů těžby je tragickým omylem"

  1. Lukáš Vomasta Zasláno 08/03/2014 - 18:00

    Pane Štovíčku ………vaše vyjádření je neuvěřitelně populistické. Zastánce prolomení limitů těžby je naprosto legitimní názor a přesun vesnic je běžný v nejvyspělejších ekonomikách světa (Švédsko, Německo). O přerozdělení a navýšení daní z vydobytého nerostu jste se mohl zasadit jako poslanec, současný výkřik je hrou na city. Hádám že velice dobře víte, že by o práci přišlo tisíce lidí, nelze započítat jen zaměstance lomu. MPaO vyčíslilo ztrátu pro státní rozpočet při neprolomení těžby a hádám že studii zpracovali skuteční odborníci na danou problematiku. Opravdu nechápu jací lidé (stovky) by v Horním Jiřetíně přišli o práci kromě těch co nyní pracují na šachtě. Většina jich jistě dojíždí za prací mimo obec a jestliže těmi stovkami jsou pro vás například pošťačky, tak ty při přestěhování celé obce našli uplatnění v nové lokalitě. Dále velmi dobře víte, že lom by se ke Staliňáku přiblížil za několik desítek let a přesto jste schopen argumentovat i takto velmi lacině. Váš názor respektuji, respektuji i to že jste si na problematice založil politickou kariéru ale o jedno bych Vás chtěl poprosit. Nezkreslujte skutečnosti jak se Vám to hodí do karet….to 50-tá léta připomíná daleko víc.

Chcete napsat svůj komentář?

Váš e-mail nebude nikdy uveřejněn ani sdílen.
Vyžadovaná pole jsou označena *